Berner Oppimisalusta

Opas

Vahanpoisto ūüé¨

Vahanpoistolla tarkoitetaan kiinnittyneen ja pinttyneen lian sekä vahakerrosten poistoa. Vahanpoisto tulisi tehdä juuri ennen lattian uudelleen vahausta, koska vahan tehtävä on suojata käytettyjä lattiamateriaaleja likaantumiselta. Kyseessä on hieman aikaa vaativa työ, koska aikaa saattaa kulua esimerkiksi puhdistettavan tilan tyhjentämiseen huonekaluista. Vahanpoistoaineen levittäminen ja pois pyyhintä sujuu yleensä nopeasti. Osa lattiavahan poistoon tarkoitetuista aineista on pH-arvoltaan emäksisiä, joten aineiden soveltuvuus puhdistettavalle pinnalle on selvitettävä etukäteen.

Video: Vahan poisto

1. Puhdista lattiapinta irtoliasta

2. Varustaudu asianmukaisilla suojaimilla ja työvaatetuksella ennen työhön ryhtymistä. Valmista vahanpoistoaineliuos ohjeen mukaan sankoon.

3. Levitä vahanpoistoaineliuos poistettavalle alueelle ja anna vaikuttaa ohjeen mukaan. Levitä ainetta sille alueelle, jonka ehdit käsitellä ilman, että liuos pääsee kuivumaan.  Levitä liuos hankauspesimellä, sangosta kaataminen saattaa roiskia vahanpoistoaineen väärään paikkaan. Siivouspyyhe sangon alla estää vahanpoistoaineen jättämät jäljet lattiaan. 

4.Valitse laikan karkeus lattiamateriaalin, likaisuuden ja poistettavan vahan mukaan. 

5. Työstä alue lattianhoitokoneella niin, että vanha vaha irtoaa pinnasta. Alue kannattaa ajaa lattianhoitokoneella ristikkäisiin suuntiin hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi. Vaihda laikka, kun sen huokoset ovat tukkiutuneet. Käytetty laikka on hyvä laittaa muovipussiin tai veteen, ettei se kuivu ennen puhdistusta.

6. Poista vahanpoistoaineliuos lattialta vesi-imurilla. Vesi-imurin tankkiin on hyvä laittaa etukäteen HETI Vaahdotonta, koska vahanpoistoaine vaahtoaa voimakkaasti vesi-imurin tankissa. Vesi-imuri kannattaa pitää lattian kuivalla puolelle, etteivät sen renkaan likaannu vahanpoistoaineeseen.

7. Huuhteluvapaata vahanpoistoainetta käytettäessä riittää lattian kosteapyyhintä vesi-imuroinnin jälkeen. 

8. Alue, josta vaha on poistettu, näkyy puhtaalla lattialla hyvin.

Tarvittavat aineet

Tarvittavat välineet

Tarvittavat henkilösuojaimet

Takaisin